Allsång2Vad förknippar du med sommaren? Glass, bad, sol eller grill? För många svenskar är ‘Allsång på Skansen’ synonymt med sommaren och programmet ses av många av oss. Ända sedan den 3 augusti 1979 har SVT sänt ‘Allsång på skansen’ nästan varje sommar. Trots att programmet visats under så pass många år är det fortfarande en storfavorit bland svenskarna.

TV-toppen genomförde en mätning mellan den 27 juli och den 2 augusti i år och då visade det sig att ‘Allsång på Skansen’ var det program som var sett av flest människor i Sverige. Drygt 1,5 miljoner svenskar såg veckans avsnitt av programmet och siffrorna talar sitt klara språk: ‘Allsång på Skansen’ dominerar fortfarande svensk TV under sommaren. ‘Lotta på Liseberg’, som visas på TV4, kom näst efter med 941,000 tittare, vilket visar att hoppet till det näst populäraste programmet ganska stort.

Allsång på Skansen går till som så att besökarna sjunger utvalda allsånger som finns i ett häfte som ges ut, tillsammans med diverse gästartister. Artisterna uppträder också med sina egna låtar, mellan allsången med publiken. Nuförtiden visas programmet under åtta tisdagar efter midsommarafton, vilket lägligt nog är tiden då många svenskar har semester. För att se allsången på plats, behöver du bara köpa en entrébiljett till Skansen. Sittplatserna kan ibland ta slut ganska snart så det kan vara bra att vara där i tid innan allsångskvällen börjar klockan 19.30. Du kan också välja att förköpa din biljett på Ticnet.

Signaturmelodin är givetvis Stockholm i mitt hjärta, skriven av Lasse Berghagen, som också varit programledare i många år. Lasse Berghagen är något av en legend när det kommer till ‘Allsång på Skansen’ och han ledde programmet i hela 9 år. När Berghagen tog över jobbet som programledare hade programmet runt 600,000 tittare per avsnitt, men under hans sista år låg snittet istället på ca 2 miljoner tittare. Det han lyckades med för att nästan fyrdubbla avtalet tittare, var att locka även yngre tittare.

petraÅr 2014 blev Petra Marklund den första kvinnliga programledaren för Allsång på skansen. Hon har blivit hyllad för sin insatts, både av allmänheten och av tidigare kollegor. Kanske är hon en av orsakerna till programmets succé i år. Flera insatta källor säger till nöjesbladet att den folkkära Sanna Nielsen troligtvis blir programledare 2016. Vi är i så fall glada att se mer av Sanna som programledare och önskar henne lycka till!

Trots att Allsång på skansen visats under så pass många år, fortsätter programmet att dominera svensk TV under sommaren. Allsång verkar aldrig gå ur tiden. Om du får en kväll över vet du vad du kan ägna din tid åt, oavsett vad du vanligtvis förknippar med sommaren.