elbil-volvoFörsäljningen av elbilar i Sverige ökar stadigt. Visserligen utgör elbilar endast cirka 1 % av alla bilar som nyregistrerades i landet under det första halvåret 2015, men det är faktiskt ett antal som ökat hela tre gånger från samma period under föregående år. Totalt såldes och nyregistrerades 1,533 elbilar mellan januari och juni år 2015. Men trots att försäljningen ökar ligger vi i Sverige långt efter de länder som är bäst på att använda sig av eldrivna bilar. Norge ligger stadigt i topp på den listan med Holland som god tvåa. Miljömedvetna stater i USA, som till exempel Kalifornien har också en mycket hög andel ägare av eldrivna bilar bland sina invånare.

För att Sverige skall komma upp i samma nivå som vårt grannland krävs en del åtgärder. Främst måste det bli lättare och mer fördelaktigt att äga en elbil. Det är nämligen ganska dyrt att införskaffa den här typen av fordon och många människor har inte råd till den större investeringen. Därtill upplever vissa att fördelarna inte överväger nackdelarna och därför väljer man att fortsätta i de gamla vanliga, invanda hjulspåren. Det finns flera saker man kan göra för att göra elbilar till ett mer konkurrenskraftigt allternativ. Skattelättnader av olika slag eller fördelar som att ge ägare till elbilar tillstånd att köra i bussfiler och liknande skulle göra stor skillnad när folk väljer vilken typ av bil man skall köpa. Ännu bättre hade det naturligtvis varit om elbilarna på något sätt kunde närma sig de bensindrivna bilarnas prisnivå.

tesla-elbilTidigare har utseende, status och komfort troligtvis varit något som gjort att vissa inte övervägt, eller valt att inte införskaffa en elbil. Men idag ser marknaden helt annorlunda ut och tillverkarna har börjat inse att det gäller att skapa bilar av samma klass som de som drivs av bensin eller diesel. Därför finns det numera flera företag som satsar på att ta fram riktigt bra elbilar. Ett sådant exempel är amerikanska Tesla. Grundaren Elon Musk har tagit fram en superlyxig elbil som slår de flesta etablerade märkena på fingrarna när det gäller acceleration och annan prestanda. Men smakar det så brukar det även kosta som ordspråket säger och det här är inget undantag, en nytillverkad Tesla går loss på mellan 700 000 och strax över 1 000 000 svenska kronor.