Antirasism är ett uttryck som numera tyvärr är mer invecklat och komplext än vad det till en början var. I grund och botten är rasism förstås alltid något som är förkastligt, och som tillsammans med andra attribut som avundsjuka, hat, ilska, snålhet, och så vidare tillhör de allra mörkaste sidorna av människan. Problemet är att begreppet rasism är något som på många sätt och vis har förlorat sin riktiga innebörd, och som missbrukas på ett sätt som få andra begrepp ens kan mäta sig med. Och resultatet av detta är enbart negativt för samtliga inblandande.

Vad är rasism?
Rasism är att man ogillar en människa eller grupp av människor på grund av deras hudfärg och att de ser annorlunda ut, och all sådan form av rasism är förstås vidrig. I och med att åren har gått så har detta dock förändrats, och rasism har blivit till ett uttryck som alltmer börjat missbrukas till höger och vänster. Det absoluta lågvattenmärket när det handlar om detta här i Sverige var den rent utav bisarra händelsen år 2005 när en av glasskedjan GB:s glassar blev anklagad för att vara rasistisk. Varför var den rasistisk menade man? Jo, för att dess namn var Nogger Black samtidigt som dess namn var skrivet med en typ av text som liknande graffitti. Då var det någon som tog illa upp och tänkte efter så där ordentligt som folk ofta gör när det handlar om detta ämne, och kom fram till att glassen är rasistisk eftersom dess namn får en helt annan innebörd om man byter ut en av dess bokstäver. Dessutom var faktum att namntexten liknande graffitti något som ansågs stereotypiskt för en viss grupp människor.

På liknande sätt finns det även videoslots på casinon som har blivit anklagade för att vara rasistiska. Ett exempel på det är spelautomaten PIMPED, detta är ingen slot från utvecklaren Netent utan från PlaynGo. Spelet handlar om, som namnet avslöjar, om en så kallad hallick. Pimpen i det här fallet är illustrerad som en färgad man i extravaganta kläder. Nog finns det mycket som kan anses beklämmande med spelets tema, men är den rasistisk?

Urvattna inte begreppet
Så långt har alltså rasisthetsen gått i Sverige, och när sådana här bisarra exempel får uppmärksamhet i medierna är vi alla förlorare. Dels är vi det eftersom begreppet “rasism” urholkas allt mer ju fler gånger det missbrukas på detta sätt och används till nonsens som Nogger-incidenten, något som är mycket farligt eftersom folk tröttnar på att läsa om sådan här nonsens och på att rasisthetsen tar sig alltmer bisarra uttryck. Detta är en farlig utveckling eftersom det kan resultera i ett samhälle där begreppet rasism tappar så pass mycket i trovärdighet att folk inte reagerar ens när det är riktig rasism som inträffar. Sluta därför att missbruka detta ord som i grund och botten beskriver väldigt allvarliga saker, och använd det istället när det verkligen finns skäl för det så att folk då vaknar och gör något åt det.

Rasism existerar tyvärr på många platser runt om på jorden, och tyvärr är det nog som sagt en av människans allra mörkaste egenskaper, alltså att man automatiskt blir misstänksam mot människor som är annorlunda. I mångkulturella samhällen är detta förstås ett problem, för målet som jag är säker på att vi alla innerst inne delar är att vi alla ska kunna leva i fred sida vid sida. De så kallade antirasisterna gör därför bäst i att sluta leta med ljus och lykta efter saker som möjligtvis kan påminna minsta lilla om rasism, och istället föra kampen mot rasism när något rasistiskt verkligen inträffar, och på så sätt sluta urholka ordet. I dagens Sverige är det många som inte ens reagerar när de hör ordet rasism och tar förgivet att det handlar om nonsens sak likt Nogger-”skandalen”, och detta är verkligen ett problem.

Värna om demokratin
Sist men inte minst vill jag även påminna om att vi lever i en demokrati, och nackdelen med demokratier är att även politiska åsikter som man inte håller med om kan få komma till tals. Här har vi därför ett val att göra, och det är att vi istället kan övergå till en diktatur så att endast vissa åsikter får komma till tals, och det är något som minst sagt inte gått särskilt bra under historiens gång. Ett annat alternativ är att vi accepterar att i en demokrati så har alla åsikter rätt att komma till tals, att vi konfronterar varandra genom debatt istället för kravaller och hot, och även slutar missbruka ordet rasist och liknande för att stigmatisera de vars åsikter inte stämmer överens med ens egna. Med andra ord, sluta urholka ordet rasism och liknande och få de att tappa i betydelse, och bete er istället demokratiskt och på ett vuxet samt civiliserat sätt. Det kommer vi alla att vinna på, och när den riktiga rasismen visar sitt fula tryne kommer vi då också lättare att kunna bekämpa den.