flygVi svenskar reser som aldrig förr och fler och fler väljer att spendera sina pengar på weekendresor, en vecka eller rentav månader utomlands. Det finns många vackra platser att se i världen men vissa destinationer verkar locka oss mer än andra. Vart åker vi helst och hur kommer det sig egentligen att vi väljer just de resmålen?

År 2013 genomfördes en stor undersökning kring svenskarnas resvanor av Rese- och Turistdatabasen. Undersökningen gick ut på att ta reda på vilka länder som svenskarna helst väljer att besöka. I resultatet framkom det att Spanien ligger längst upp på listan, med 2,04 miljoner svenska besökare per år.

vbarcelonaHur kommer det sig att Spanien har så pass många svenska besökare årligen? En av orsakerna kan vara att det sedan den arabiska våren 2011 varit oroligt i mellanöstern, vilket har lett till att länder som Egypten och Tunisien minskat i popularitet. Det kan med andra ord kännas säkrare för en barnfamilj att åka till Spanien än till Tunisien på solsemester. Spanien är dessutom ett land där det finns någonting för alla. Är du en ung tjej eller kille? Då kan en weekend i Barcelona eller Madrid med shopping och besök på städernas många klubbar kanske locka dig. Researrangörer som Apollo och Solresor arrangerar dessutom olika träningsresor, för dig som lever ett aktivt liv eller vill kickstarta en ny hälsosam livsstil i värmen. Under vintern, när Spaniens fastland blir något kallare, finns möjligheten att för en inte alltför stor summa resa till Kanarieöarna. Kanarieöarna har varit svenskarnas favoritcharter i många år och är perfekt för både äldre, som vill ha en lugn vecka med god mat och sol, och barnfamiljer med badsugna barn. Kanarieöarna är barnvänligt och det finns många olika aktiviteter att ägna sig åt. Dessutom erbjuder de flesta hotell möjligheten att boka All inclusive, så att du får äta gratis på hotellet under hela semestern.

köpenghamn2Det näst- och tredje populäraste länderna att besöka är Danmark och Finland, länder som både geografiskt och klimatmässigt skiljer sig från Spanien. Det finns naturliga förklaringar till att många svenskar besöker länderna: de ligger nära oss och de är lätta att ta sig till. Det går att resa till Danmark antingen med båt, tåg, eller helt enkelt genom att åka över med bilen via Öresundsbron. Den danska huvudstaden Köpenhamn är ett perfekt weekendresmål oavsett tid på året. Njut av shopping, ta en tur på ströget och besök tivolit som ligger med gångavstånd från stationen. När det gäller Finland så bör vi komma ihåg att det finns hundratusental svenskar som har rötter i Finland, men det är inte bara de som vill besöka de tusen sjöarnas land. Till Finland tar du dig lättast med flyg eller båt.

Alla länder på topp tio listan ligger i Europa. Först på elfte och tolfte plats kommer USA tätt följt av Thailand. SAS har sagt att de i år tänker storsatsa på direktflyg till USA, så kanske kommer landets popularitet som resmål att öka.

Att resa är fantastiskt och fler och fler väljer att lägga pengar på resor. Det finns några länder i världen som ligger närmare våra svenska hjärtan när det kommer till resor, säkert påverkar vi varandra och många reser även ofta till samma plats varje år.