Svensk fotboll upplever just nu ett uppsving utan like. Intresset är större än någonsin och publiken strömmar till arenorna för att följa favoritlagets matcher. Publiksnittet har ökat med hela 35 % från förra årets säsong.

Svensk fotboll glöder

em-guld-u21Anledningarna till framgången är många. Svensk fotboll har på senare tid haft många internationella framgångar med champions league-spel och EM-guld för U21-landslaget. Vinster bra resultat är alltid bra för sporten.

En annan bidragande faktor är att alla de lag som för närvarande spelar i allsvenskan är de som har de största supporterskarorna. När Hammarby gick tillbaka upp i Allsvenskan följde såklart supportrarna med och bidrar med ett publiksnitt på 25,000 personer per match. Detta kan jämföras med 1750 åskådare som Brommapojkarna, det lag som fick lämna allsvenskan i år, hade som snitt. Svenska landslaget har alltid stort inflytande på svensk fotboll. I år har de ett bra läge i kvalet till fotbolls-EM 2016. Under hösten återupptas kvalspelet och Sverige möter i september både Ryssland och Lichtenstein. Efter ett misslyckat VM-kval är förhoppningarna nu höga hos både spelare och supportrar.

Förändringar i spelet

Även när det gäller spelet händer det just nu mycket. Det är väl ingen, i alla fall ingen fotbollsintresserad, som missat den magiska och revolutionerande frisparks-sprayen som infördes under VM i Brasilien. Detta enkla hjälpmedel förändrade förutsättningarna för både spelare och domare och bidrog till att spelet på planen blir schystare och mer rättvist. En annan förändring som införts under år 2015 är det gröna kortet. Till skillnad från de kort som finns sedan tidigare så är det gröna kortet inte något straffkort, utan tvärt om avsett att visas upp när en spelare gjort något bra. Kortet, alltså det gröna, har redan börjat användas av vissa domare. Framför allt är tanken att det skall användas under barn- och ungdomsmatcher för att premiera och uppmuntra korrekt uppträdande och sportsligt beteende på planen. Det är Svenska fotbollsförbundet som lanserat detta projekt med Jonas Eriksson, som dömmer fotboll på VM-nivå, i spetsen. Eriksson menar att detta är ett bra hjälpmedel för domareni som gör att det blir lättare att berätta för spelarna när och vad de har gjort rätt. Faller försöken väl ut kan det gröna kortet bli aktuellt även i seniorsammanhang.