Ingen har väl missat den kanoninsats som Sarah Sjöström gjorde under sim-VM 2015. Under det prestigefyllda mästerskapet i ryska Kazan lyckades den unga svenskan ta hem fem medaljer, fyra individuella och en lagmedalj. I och med detta är hon den svensk som lyckats allra bäst under ett sim-VM någonsin. Det tidigare rekordet sattes för 42 år sedan och då togs fyra medaljer av hela det svenska laget tillsammans. Sarah Sjöström lyckades i år med samma bedrift helt på egen hand.

Med facit i hand tog Sarah Sjöström hem inte bara ett silver i lagkappen på 4×100 meter medley, utan också fyra individuella medaljer. Hon vann 100 meter fjärilssim och även 50 meter fjäril. Dessutom lyckades hon bärga hem en silvermedalj på 100 meter frisim och ett brons på 50 meter i samma disciplin.

Sarah Sjöström är bara 22 år men har redan innan årets VM-tävlingar skördat otroliga framgångar i simbassänger världen över. Framgångssagan startade när hon, endast 14 år gammal, tog hem sitt första guld under ett mästerskap för seniorer. EM-guldet som vanns i 100 meter fjäril var det första, men långt ifrån det sista. Sedan dess har Sarah gått från klarhet till klarhet och medaljerna och världsrekorden har fortsatt att rulla in.

Även under det senaste mästerskapet lyckades hon sätta nya världsrekord. 100 meter fjäril är den svenska simmerskans absolut starkaste gren och förväntningarna på henne var därför mycket höga inför loppet. Sjöström pallade trycket och vann grenen, dessutom satte hon inte bara ett, utan två nya världsrekord. Det första kom redan i semifinalen där hon satte handen i kaklet på tiden 55,74. Detta följdes sedan upp med ännu ett otroligt snabbt lopp i finalheatet. Den slutgiltiga tiden blev 55,64 och svenskan hade där med slagit sitt rekord från dagen innan med hela tio hundradelar, en fantastisk prestation. Sjöström kunde efter loppet nästa inte tro det själv då hon menade att hon kände sig trött under den sista delen av loppet. Sammanlagt har Sjöström hunnit ta 16 guld, 16 silver och 3 brons under olika mästerskapstävlingar. Och då har hennes karriär knappt börjat!