Oavsett vem man är och vart man kommer ifrån, behöver man ibland någon att se upp till. Någon som visar vägen och som kan stötta en. Allra viktigast är detta troligtvis för unga människor. En kvinna som gärna vill inspirera och ge stöd till unga golftjejer, är golfproffset Annika Sörenstam.

sorenstam-annika-sAnnika Sörenstam, som nu är 44 år, räknas som en av världens främsta kvinnliga golfspelare och har en lång och framgångsrik karriär att se tillbaka på. Bland annat har hon vunnit åtta ‘Rolex Player of the year’ och innehar 10 major segrar. Hon beräknas dessutom ha tjänat minst 194 miljoner kronor i prispengar under sin karriär. Själv hävdar hon att orsaken till hennes framgång beror på hennes stora envishet. Nu har dock Sörenstam meddelat att hennes tid som tävlingsspelare är över och stället ska hon ägna sig åt att designa golfbanor, arrangera tävlingar och vara expertkommentator. En tävling som Sörenstam arrangerat, är juniortävlingen ‘Annika Invitational Europe’, där unga tjejer från hela 17 länder deltar. Dessutom arrangerar hon också en turnering vid namn ‘Annika Cup’ i Bro-Bålsta, där 12 svenska tjejer får chansen att träna med stöd och ledning av henne. I Bro-Bålsta inleddes Sörenstams egna karriär och nu är hon alltså tillbaka för att förhoppningsvis bidra till att fler duktiga golftjejer kan ta sig fram. Själv säger hon att målet är att ”Inspirera unga tjejer att spela golf och ge tillbaka det jag kan”.

Sörenstam betonar också att syftet inte bara är att tävla. Enligt henne är det många tjejer som slutar eller kraschar på grund av för ensidig träning och stor press. De pratar därför en hel del ämnen som kost, yoga, träning och utbildning. Annika själv har studerat i USA och har därmed möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter i ämnet och ge tips till tjejerna kring vad de behöver tänka på.

En förebild inom golfen behövs garanterat och vi håller tummarna för att Sörenstam kan hjälpa många duktiga golftjejer att blomstra.