Att ha en bra relation med sina grannar är viktigt för många och visst kan det vara bekvämt och roligt att ha någon att låna verktyg av, småprata med eller bjuda över på kaffe. SIFO har med uppdrag av Hyresgästföreningen genomfört en undersökning gällande vilka kändisar svenskarna helst skulle vilja bo granne med för att reda ut hur folk i allmänhet står i denna fråga. Vem är din favoritkändis och vem hade du helst velat se i ditt område?

markLängst upp på listan över vilka kändisar svenskarna vill bo granne med finner vi journalisten, profilen, programledaren och författaren Mark Levengood. Så många som en fjärdedel av de tillfrågade ville helst ha Mark Levengood som granne. Levengood har varit verksam i svensk media sedan 1980-talet och har bland annat varit programledare för ‘Melodifestivalen’ två gånger. Han är även författare och har tillsammans med kollegan Unni Lindell skrivet två storsäljande böcker: Gamla tanter lägger inte ägg och Gud som haver barnen kär har du någon ull, innehållande citat av barn. Levengood själv har tagit del av resultatet och säger i en intervju med TV4 att han är väldigt glad över att bli utsedd till svenskarnas drömgranne.

kronprinsessan_victoria_rosa_bandet305På andra plats på listan över vilka kändisar de tillfrågade helst ville bo granne med, kommer ingen mindre än Kronprinsessan Victoria, som därmed är en populärare granne än sin far kungen. Resultatet påminner om en undersökning som gjordes 2013 av SIFO, där det framkom att Victoria är den populäraste medlemmen i kungafamiljen och att många svenska känner stort förtroende för henne. Kanske vore det inte helt fel att ha en prinsessa som granne, för att inte tala om att bo jämte kronprinsessparets vackra boende Haga slott. Tätt efter Victoria kommer hockeylegenden Peter Forsberg. Peter Forsberg är en av Sveriges mest framgångsrika hockeyspelare genom tiderna och han är den tredje svensken som kan stoltsera sig med att vara invald i IIHF Hall of Fame. De tre som toppar listan är med andra ord tre helt olika typer av kändisar. Andra kändisar som klassificerar sig på topp tio listan är till exempel Carina Berg, Benny Andersson och Ernst Kirchsteiger.

SIFO har även tagit reda på vilka egenskaper som anses viktiga när det gäller grannar och viktigast är att de är hälsosamma och att de lånar ut prylar som matvaror och verktyg till oss. Hälsodelen kanske förklarar varför Peter Forsberg är populär att ha i området och Mark Levengood verkar utan tvekan vara den typen som man skulle låna ut en hammare eller en kopp socker till en behövande granne.

Att ha en bra relation med sina grannar är viktigt och vissa kändisar ger uppenbarligen skenet av att vara lättare att komma överens med än andra. Om det stämmer eller inte, det är svårt att veta.